Revizija informacijskih sustava

Informacijski sustavi zauzeli su nezamjenjivu ulogu u poslovanju, a propusti, nedostaci i zloupotrebe informacijskih sustava imaju kritične posljedice za uspjeh tvrtki.

Iz tog razloga, revizija informacijskog sustava postala je važan element korporativnoga upravljanja i pokazatelj primjerene brige managementa za poslovanje tvrtke, kojim se postižu sljedeći doprinosi:

  • Unaprjeđenje primjene informacijskih tehnologija i njihovo usklađivanje s poslovnim ciljevima
  • Prepoznavanje manjkavosti u radu informacijskog sustava
  • Utvrđivanje nepravilnosti u korištenju infromacijskih servisa
  • Otkrivanje poslovnih prijevara
  • Ispunjavanje regulatornih obveza

No, na takve zahtjeve nije uvijek lako odgovoriti. Složenost informacijskih sustava zahtjeva za visoku stručnost i kompetenciju revizora informacijskih sustava. Tvrtke se suočavaju s nedostatkom stručnog osoblja i visokim troškovima održavanja službi za reviziju informacijskih sustava, što za sobom povlači neispunjavanje postavljenih ciljeva.

Odgovarajući na ove zahtjeve, Borea provodi uslugu revizije informacijskog sustava prema "outsourcing" i "co-sourcing" modelu. Revizija informacijskog sustava obuhvaća reviziju općih i aplikativnih kontrolnih mjera informacijskog sustava. Ciljevi revizije su utvrditi usklađenost kontrolnih mjera s pravilnicima poslovnog entiteta, s mjerama koje su predviđene profesionalnim normama ili preporukama o dobroj praksi, te s regulatornim zahtjevima. Naša usluga obuhvaća sve aspekte planiranja i organizacije, implementacije i operativnog rada informacijskog sustava, uključujući i sve tehničke aspekte informacijskih tehnologija. Poseban aspekt usluge predstavlja otkrivanje nedozvoljenih i neprihvatljivih događaja te računalnih prijevara.

 

Preuzmite brošuru o reviziji informacijskog sustava u pdf formatu.